Motivacija i disciplina





 Motivacija je veoma lijepa i poželjna stvar, ali je, smatram tako, disciplina ljepša i ona je ta koja vodi do uživanja u onim danima kad motivacija izostane. 


Čini se posebno važno za vjernika da ne ovisi isključivo o motivaciji i danima kad je pun energije i poticaja, jer u našoj vjeri postoje obaveze koje moramo činiti i onda kad smo super motivisani ali i u drugim danima kad nismo. 


 Namaz, hifz, ustrajnost u bilo kojem ibadetu traži dobru disciplinu, strategiju i rad na tome da se ona postigne i održi. 


Primjer u hifzu:

Super motivisan dan znači naučena jedna nova stranica Kur’ana. Odličan posao! Sutradan, osobi xy se poremetio dan iz ovog ili onog razloga, prekosutra došlo vrijeme za fakultet, dan poslije se najavili gosti, motivacija polahko jenjava i prioriteti se mijenjaju. Pauza od sedam dana učinila je da zaboravi naučene redove. Idemo ispočetka.

Tako par puta i odustajem od hifza.


Drugi, suprotni primjer:


Super disciplinovana osoba danas je naučila tri reda u vremenu planiranom za to. 

Samo tri reda. Ispod svih prosjeka ali s odlukom i organizacijom da ustraje, disciplina je učinila da skupa sa drugim disciplinovanim pojavama (posao, fakultet, gosti, iznenadne situacije) ne ispašta ni disciplina Kur’ana. 


Zna da je dan takav da neće uspjeti više jer je unaprijed sagledala i druge obaveze, ali je ustrajala. 

Sutra je naučila nova tri. 

I naredni. 

I dan poslije njega. 

Bez buke, adrenalina, s neutralnim poletom ali disciplinovano. 

Uskoro, za maksimalni tri mjeseca bez povećanja količine, naučen je džuz napamet. Motivacija je u tom slučaju došla sama po sebi i takva osoba će naredni džuz naučiti za mjesec i po. 


Naša glavna motivacija je da se spasimo Vatre i uđemo u Džennet koji je uslovljen pokornošću Allahu i izvršavanjem obaveza, pa je vrlo važno učiti se stvarati discipline.


Kako kažu, dan je jednako trajao i meni ali i Ebu Bekru, Omeru, Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem i svim velikim ljudima. 


Hanka Vlahovljak 

Primjedbe

Popularni postovi